Kediler üç temel kategoriye ayrılırlar. Cins, kırma yada karışık. En önemli farkları genellikle görünüşlerindendir, ama aynı zamanda seçiminizi yapmadan önce huy ve sağlıkla ilgili yönleride göz önüne almalısınız.

Kediler yüz yıldan az bir süredir seçici şekilde çiftleştirilmektedirler ancak artık dünyada 50 tanınmış cins kedi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları,dünyanın belirli bölgelerinde gelişen doğal türlerdir.  Bazıları ise arzu edilen bir  ‘görünüm’e uyumaları veya  kıvrık kulaklılık ya da kuyruksuzluk gibi nadir mutasyonları  korumak için çiftleştirilmektedirler.  Kedi yetiştiricileri farklı türleri kasten çapraz çiftleştirerek yeni ve ilginç kürk desenleri ve renkleri yaratmışlardır.

Irk Standartlarını Kim Belirler?

Bir cins kedinin ırk özelliklerini belirleyen ;görünüşü ,vücut biçimi,tüy rengi ve deseni,kuyruk uzunluğu,kulak uzunluğu,burun uzunluğu ve göz rengi vb-gibi detaylı standart kriterlerde olan cins kedileri kaydettirmek zorunda olduğumuz kedi dernekleri tarafından belirlerlenir.

Safkanlık Belgesi

Eğer kedinizin cins ve ırk standartlarına uygun olduğunu kanıtlamak istiyorsanız bu standartların ne olduğunu  Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneğinden öğrenebilirsiniz.

En önemlisi kedinizin ırk standartlarına uygun olup olmadığıdır. Kediniz ırk standartlarına uygun değilse hatalı genleri gelecek nesillere taşımamak adına kısırlaştırılması doğru bir tercih olacaktır.

Kedinizin ırk standartlarına uygun olduğunu düşünüyorsanız, yetiştirdiğiniz yavrulara safkan kedi ırk belgesini almanız gerekecektir.

Kedinizin safkanlığını belgeleyen ‘Safkanlık Belgesi’ni Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneğine üye olduktan sonra talep edebilirsiniz. Talebiniz sonrasında varsa mevcut şecere belgelerini baz alarak yoksa profesyonel ekibimiz tarafından kedinizin ırk standartları kontrol edilerek; uygun görüldüğü takdir de safkanlık belgesi tarafınıza teslim edilecektir. Safkanlık belgesi alacak kedilerin microchip sahibi olması önemli bir zorunluluktur.

Cins Kediler

Cins kediler,doğaları gereği,cins olmayan kedilerden daha çeşit ırklara sahiplerdir.İnce uzun,parlak tüylü Oryantal’lerden (Oriental) çok tüylü basık burun  İran kedisinden  (Persian) kısa tüylü basık burun ExoticShorthair‘e kadar geniş bir yelpazeleri vardır.Eğer cins bir yavru kedi sahiplenirseniz büyüyünce neye benzeyeceğini bilirsiniz.Aynı zamanda huyları hakkında da bir fikir sahibi olursunuz.

Exotic Shorthair gibi en popüler cins kedilerin ırk özellikleri bilindiktir:görünüş ve olası huyları bakımından ne cins kedi sahiplendiğinizi bilirsiniz.

Melez Kediler

Melez cins kediler iki farklı cins arasında kazara veya planlı olarak gerçekleşen çiftleşmenin sonucudur.Ebeveynlerden birine yada diğerine benzeyebilirler.Çok hoş türlerin pek çoğu aslında çapraz çiftleşmenin sonucudur-mesela Exoticshorthair cinsi,İran kedisi (Persian) ile Amerikan Kısa tüylüsü’nün (American Shorthair) birleşimidir.

Karışık Kediler

Cins olmayan kediler karışık ebeveynlerin ürünüdür.Ebeveynlerden biri ya da ikisi birden melezdir ya da iki cins olmayan kedinin birleşmesinim sonucu olabilirler.Kısa tüy geni baskın olduğundan cins olmayan kedilerin çoğu kısa tüylü olur.Dikkatle yetiştirilerse tutarlı,iyi kişiliklerine sahip olurlar.

Size uygun olan kedi tipi hangisidir?

CİNS KEDİ

Avantajlar

• Beden tipi,tüy deseni ve renginde çok çeşit mevcutdur.
  • Öngörülebilir görünüş:yavrunun büyüyünce neye benzeyeceğini bilirsiniz.
  • Bilinen huy,ne beklemeniz gerektiği hakkında iyi bir fikir verir.
  • İdeal ev arkadaşı olması ile aileler,çocukların gelişimine entegre olaması ve uyum sağlaması adına büyük önem taşıdığı için doktorlar tarafından önerilmektedir.

Dezavantajlar

• Cins bir kedi ev ortamında en ideal bir arkadaş olması ve ırk özellikleri bulunması sebebiyle pahalı olabiliyor.
  • Bazı cins kedilerin genetik sağlık sorunları vardır.İstediğiniz renk ve ırk özelliklerini taşıyan safkan cins kedileri sahiplenmek zaman alabilir.Kedi sevgisi ile benimsenmiş yetiştiricilerden (cattery) temin edebilirsiniz.
  • Diğer kedilere göre daha çok bakım ve ilgi bekleyebilirler.

MELEZ KEDİ

Avantajlar

• Beden tipi,tüy deseni ve renginde çok çeşit mevcutdur.
  • Genellikle cins kedilerden daha dayanıklı olabiliyorlar.
  • Cins bir kedi sahiplenmekten daha uyguna gelir.
  • Görünüş ve huy bakımından karışıkl cins kedilerden daha fazla öngörülebilir.

• Hazırda bulunmayabilir.
  • Sizin için pratik olmayacak şekilde özel bir fırçalama veya başka bir tür bakım isteyebilir.

KARIŞIK KEDİ

Avantajlar

• Genellikle cins kedilerden daha dayanıklıdırlar.Bağışıklık sistemi daha güçlü olma sebebi sokak yaşamına daha uygun olmalarıdır.
  •  Ücretsiz sahiplenme daha çoktur.
  • Barınak veya sokak yaşam alanlarında kolaylıkla sahiplenme yapılabilir.
  • Tüy rengi ve deseninde çeşit mevcutdur.

Dezavantajlar

• Daha az kontrollü üreme yüzünden hayvanın uygun şekilde bakılmış olup olmadığını anlamının zorluğu vardır.
  • Kedi büyüdüğünde neye benzeyeceğini öngöremezsiniz.
  • Ev ortamına uyum sağlaması zor olabiliyor.
  • Ev tekstil ürünlerine daha çok  zarar verebilirler.