Kedilerde Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları

Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları ALFA- Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiAkyuvarlardan oluşan bağışıklık sistemi istilaya gelen mikropları ve kanserli hale gelen hücreleri tanır ve yok ederler. FIV ve FeLV gibi bazı kedi virüsleri kedinizin  sisteminin tepkisini baskılar. Eğer kedinizin sistemi fazla hassas ya da doğru bir şekilde kapanmıyorsa, alerji veya bağışıklık sistemi hastalığı gelişir. Alerji gittikçe artan sıklıkla teşhis ediliyor.

Bağışıklık Sistemini İdare Etmek

Veterinerler uyarma ya da baskılamayla sistemi doğru çalışır hale getirirler.

  • Ölü ya da değişikliğe uğratılmış mikropla aşılama, bağışıklık sistemine doğal antikorlar üretip bu mikrobun tehlikeli türüne karşı bağışıklık geliştirtir.
  • Veterinerler, alerjik reaksiyonlarda ya da otoimmün hastalıklarda olduğu gibi, fazla hassaslaştığında, bağışıklık sistemini kortikosteroidlerle baskılarlar.

Antikor Nedir?

Antikor özel akyuvarlar tarafından üretilmiş proteinlerdir. İşaretleyici ya da etiket gibi çalışarak, bağışıklık sisteminin diğer hücrelerince ilgilenilmesi gereken hücreleri tanımlarlar. Geçici bir dönem için anneler yavruların emdiği ilk sütle (kolostrum) antikorları geçirirler. Annenin antikorları bir yavru 12 haftalık olana kadar alt seviyelere iner; bu yavrunun son aşısının yapılması gerektiği zamandır. Aşının çok erken yapılması halinde, annenin antikorları bunu etkisiz hale getirir.

Zayıf Bağışıklık Tepkisi

Bağışıklık sisteminin tepki verme yeteneği aşağıdaki unsurlar dolayısıyla azalır:

  • FIV ya da FeLV enfeksiyonunun hasarı;
  • Enfekte edici ajanın çok daha öldürücü olması;
  • Enfekte edici ajanın daha yüksek dozda olması;
  • Başka bir hastalığın varlığı;
  • Kötü beslenme;
  • Zararlı çevre koşulları.

Kedilerde İmmün Kompleks Hastalıklar

Henüz bilinemeyen nedenlerle anitkorlar bazen antijenlerle birleşerek ”antijen antikor kompleksleri” ni ya da ”immün kompleksleri” üretirler. Bunlar eklem kapsülleri, böbrekler ya da kan damarlarının duvarları gibi yerlere yerleşirler. Hastalanan kedide tekrarlayan ateş, kırıklık ve iştah kayı görülür ve kortikosteroidlerle tedavi edilir.

Alerji

Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği KediAlerjenler bağışıklık sistemini yanıltarak bir hastalık varmış gibi davranmasına enden olur. Kedilerde, alerjik reaksiyonlar üst dudakta ve çenede olup kaşıntıya; hava yollarının iç astarında olup öksürme, hapşırma, hırıltı veya soluk almada güçlüğe ya da gastroentestinal sistemin duvarında olup kusma veya ishale neden olur. Pire tükürüğünde olduğu gibi göcek ısırıklarındaki kimyasallar, belirli yiyecekler, ilaçlar, bitki ve otlar, toz akarları, bitki polenleri, mantar sporları ve hatta bizim dökülen derimiz bile kedimizde alerjik reaksiyona neden olabilir.

TedavisiSorunun incelenmesi, deri veya kan testleriyle alerji testi yapmak, değiştirlen veya yeni protein diyetleriyle ya da kedinizin bir süreliğine normal çevresinden alınmasıyla, veterineriniz alerjinin nedenlerini belirler ve daha sonra bu nedenlerden kaçınmanızı önerir. Bazı nedenleri bulmak hüsrana uğratacak kadar zordur. Alerjinin hemen rahatlaması için veterinerler antihistaminikler gibi ilaçları kullanır ve daha sık şampuanlama önerir. Kortikosteroidler genellikle astımı hemen rahatlamak için kullanılır. Veterinerler gittikçe daha sıklıkla temel yağ asitleri eklerinin (EFA) kullanımını öneriyorlar.

Kediniz Alerjik mi?

Aşağıdaki sorulardan herhangi birine yanıtınız evet ise kediniz alerjik olabilir. Olası çözümler için veterinerinizle konuşun.

  • Sorun daha önce de oldu mu?
  • Belirli zamanlarda mı oluyor?
  • Belirli bir yerde mi oluyor?
  • Üst dudaklar, çene ya da kulaklarda mı?
  • Sorun yemek zamanlarında mı meydana geliyor?
  • Kedinizin ailesinde alerji geçmişi var mı?