Kedilerde İşitme Rahatsızlıkları

İşitme Rahatsızlıkları Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme-DerneğiKedilerde işitme hastalıkları kedilerin veterinere gelmelerinin en yaygın nedenleridir. Hastalanan kedi başını kaşıyacak ve rahatsızca başını sallayacaktır. İşitme kanalının biçim, silkilerek çıkarılmayacak biçimde olduğundan kulak kiri ve döküntülerin birikmesini kolaylaştırır. Tedavi edilmediğinde çok daha ciddi iç kulak enfeksiyonuna neden olur.

Kulak Hastalıklarının Belirtileri

İşitme sorunlarının belirtileri aşağıdakiler olabilir:

• Baş ve kulak sallama;
  • Bir ya da iki kulağı kaşıma;
  • Kulaklardan kötü bir koku gelmesiİ
  • Sarı, kahve ya da maun rengi kulak akıntısı;
  • Kulak kepçesinde ya da kulak kanalının açılışında enflamasyon olması;
  • Kulakların yakınına dokunulduğunda saldırganlık;
  • Başın bir yana eğik tutulması;
  • Belirgin duyma kaybı;
  • Kulak kepçesinde şişme.

Kulak Akarları ve Enfeksiyonlar

İşitme Rahatsızlıkları Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme-DerneğiGenç kedilerde, otit, (ya da pamukçuk) kulak derisinde enflamasyona genellikle toplu iğne başı kadar, beyaz ve üzerlerine ışık geldiğinde hızla hareket eden kulak akarları neden olur. Bazı akarlar kulakların dışında yaşar ve tekrar tekrar istilaların nedenidirler. Bazı bakteriler akar istilasının veya kulak enflamasyonunun diğer nedenlerinin avantajını kullanır. Malessezia pachydermatis mayası, sağlıklı kulaklarda da bulunabilir, ama daha sık olarak enfekte olmuş kulaklarda görülür ve bir fırsatçı olabilir. Tedavi edilmemiş bir dış kulak iltihabı kulak zarı yırtılmasına, başı yana eğmeye ve denge kaybına neden olan orta ya da iç kulak iltihabını yol açabilir.

TedavisiKulak akarları en az üç hafta etkili bir ürünle tedavi edilmelidir. Her zaman tüm kedilerinize (ve varsa köpek, tavşanlarınızı da) tedavi edin. Akarlar çok kolay yayılırlar. Veterineriniz diğer kulak enfeksiyonu nedenlerine göre ilaç verecektir. İşitme zarı yırtılmışsa, standart kulak ilaçlarını kullanırken dikkatli olun. Birer antibiyotik olan gentamisin ve neomisin gibi belirli ilaçlar kulak sinirine zarar verebilir.

Kulak Tümörleri

Yetişkin kediler, sıklıkla kulak kanalında seruminomas adı verilen grimsi mavi kabarcık benzeri tümörler geliştirir. Bunlar kronik bir enflamasyondan sonra gelişebilir ve genellikle enfekte olur.

TedavisiKronik kulak sorunları, en iyi, operasyonla kulak kanalının daha iyi hava alabilecek hale getirilmesiyle çözülür. Kulak zarı yırtılmışsa ve kronik bir orta kulak iltihabı varsa, orta kulağı boşaltmak için tüm kulak kanalının alınması yararlı olabilir.

Orta Kulak ya da İç Kulak Enfeksiyonu

Orta ya da iç kulak enflamasyonu ateş, denge kaybı, koordinasyon bozukluğu, iştah kaybı ve kusmaya neden olabilir. Ayrıca bu aynı belirtileri gösteren ama ateş olmayan farklı bir sendroma da yol açabilir. Bu belirtiler bir hafta içinde azalır ve bir ay içinde yok olur, ama başı yana eğik tutmanın kalıcı olması nadir değildir.

TedavisiBulantıyı kontrol etmek ve kazaen yaralanmalardan kaçınmak için semptomatik tedavi uygulanır. İç kulak enfeksiyonu antibiyotiklerle a da bazen ameliyatla tedavi edilir.

Sağırlık

Beyaz, özellikle de mavi gözlü kedilerin yüzde yirmisi sağır doğar. Sağırlık ayrıca yaşlı kedilerde de gerçekleşebilir. Doğru teşhis için bir uzman, beyin sapı işitsel çağrışım tepkisi testi uygulayabilir.

Sağır kediye nasıl bakmalıyız?: Sağır bir kedinin dışarı çıkmasına izin vermeyin; bunun ona faydasına kıyasla, tehlikesi çok daha fazladır. Kediye yaklaşırken ya da uyandırırken dikkatli olun ki, kedi irkilmesi. Kediyi duyan bir yolda, hatta bir köpek de olabilir, arkadaş almayı düşünün. Sağır kedi köpeğin ne yaptığına bakarak neler olduğunu anlar.