Kedilerde Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları Alfa Kedi Irkları Koruma & Denetleme Derneği1Viral ve klamidyal göz enfeksiyonları ve kavga yaraları göz rahatsızlıklarının en yaygın nedenleridir. İristeki bir enflamasyon (uveitis) genellikle genel bir viral enfeksiyon ya da kanser gibi bir sistemik hastalığa işaret eder.

Belirtileri Anlamak

Görme rahatsızlıkları anlaşılması en kolay hastalıklar arasında yer alır: Çoğunda korneayı kaplayan zar olan konjunktivanın enflamasyonu da görülür. Aşağıdakileri gördüğünüzde veterinere başvurun. Birincil bir göz hastalığına ya da FIV, FeLV, FIP enfeksiyonu, hatta kanser gibi ikincil bir soruna iaşret ediyor olabilirler:

  • Gözleri kısmak;
  • Akıntı;
  • Bulanıklık;
  • Kızarıklık ya da enflamasyon;
  • Üçüncü göz kapağının görünür hale gelmesi;
  • Fazla göz yaşı;
  • Çökük ya da çıkık gözler;
  • Göz etrafında çapak ya da enflamasyon;
  • Görüşün kötüleşmesi ya da kaybolması;
  • İritasyonun ağrıyla birlikte artması.

Kornea Yaralanmaları

Ülseratif keratit olarak bilinen kornea hasarı, enfeksiyondan ya da kavgalardan olabilir. Lokal şişme olup bulanık bir görüntü verebilir. Sıyrıklar ülsere dönüşebilir. Viral kornea hasarına genellikle göz kapaklarını birbirine yapıştıran konjunktivit eşlik eder.

TedavisiVeterineriniz gözleri temizleyecek ve uygun antibiyotikleri kullanacaktır. Gözü kurtarmak için acil ameliyat gerekebilir.

Katarakt

Göz Hastalıkları Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği1Katarakt merceğin şeffaflığının kısmen ya da tamamen kaybıdır. Tam katarakt sarımsı beyaz kristalin bir mercek oluşturur. Fiziksel yaralanma tekli kataraktın en yaygın görülen nedenidir, şeker diyabeti ise bilateral kataraktın en yaygın görülen nedenlerinden biridir. Kataraktlar ancak tam körlüğe neden olduğunda alınırlar.

Yerinden Çıkan Mercek

Kısmi (subluksasyon) ya da tam (luksasyon) mercek pozisyonu değişikliğinin nedenlerinden bazıları: Kedi kavgalarından trafik kazalarına kadar travmalar; gözün ön kamerasında enflamasyon ya da sadece yaşlanmadan kaynaklanır. Genellikle ameliyat gerekir.

İris ve Ön Odacık

Gözün bu bölgesi çeşitli sorunlardan etkilenir ama bunun nedeni vücudun başka bölgelerindeki kanser ya da enfeksiyonların da etkisi olabilir. İris enfekte olabilir (uveitis) ve gözbebeği daralabilir. Semptomlardan bazıları kızarık gözler, gözleri kısma, ışıktan kaçın ve fazla gözyaşı üretimi olabilir.

TedavisiAntibiyotikler ve kortizon üveitiste kullanılabilir ama birincil soruna da tedavi uygulanmalıdır.

Glokom

Sağlıklı bir kedide, göz içindeki sıvılar sürekli olarak genel dolaşımla alışveriş içindedir. Glokom bu sıvı boşaldığından daha hızlı olarak üretilip gözde baskı yaptığında oluşur. Semptomlardan bazıları, gözleri kısma, fazla gözyaşı üretimi, ışıktan kaçın ve gözün şişmesidir.

TedavisiGözün ameliyatla alınması gerekebilir.

Retina Hastalıkları

Progresif retinal atropi, retinanın kalıtsal bir rahatsızlıkla kötüleşmesidir ve kedilerde nadir görülür, ama travma ya da retina hastalığı dolayısıyla olabilir. ”Noktasal birleştirme”yle (spot welded) lazer operasyonu yapılarak yerine geri yerleştirilebilir.

Körlük

Körlük diyabetten; böbrekle bağlantılı yüksek tansiyondan; kalp, diğer sistemik hastalıklar ya da göz yaralanmalarından kaynaklanabilir. Kedinin körlüğü nasıl kaldıracağı kişiliğine ve sahiplerine bağlıdır. Sadece siz, kediniz ve veterineriniz kör kedinizle nasıl idare edeceğinize karar verebilirsiniz.