Bir avının vücudu, burnundan kuyruğuna kadar temiz ve bakımlı olmalıdır. Bunun için çok zaman ve pürüzlü, nemli bir deri bakım aleti gerekmektedir. Bunların ikisi de kedide mevcuttur. Saatler boyunca güzel derisini temizler ve diliyle yalar. Yakın arkadaş kediler bu konuda birbirlerine yardımcı da olurlar. Bu olayda yutulan kıllar ya dışkıyla atılır, ya da parçalar halinde öğürülür, bunların iki sde normal davranışlardır. Böylece kedi kendi bakımını kendisi yapmakta, insan yardımına da gerek duymamaktadır. Tüy değiştirdiği dönemlerde kıllara rastlamazsınız. Bu kuralın iki istinası vardır. Uzun kıllı ve orta uzun kıllı kedilerin her gün iyice taranıp fırçalanması gerekir. Uzunca bir zaman taranıp fırçalanmayan kedilerde kıllar çok dökülür, keçeleşir ve kirli, çirkin bir görünüm alır. Keçeleşmiş kılları bir makas yardımıyla ve dikkatli bir şekilde almak, daha sonra da hayvanı tarayıp fırçalamak gerekir. Bunun için vakti olmayan ya da bundan fazla hoşlanmayanlar kendilerine kısa kıllı bir kedi almalıdırlar.

İkinci istisna hasta ve mutsuz kedileri kapsıyor. Bedensel ya da ruhsal bozukluklardan dolayı kendisine bakımı ortadan kalkar ve böylece kedi çökmüş bir duruma düşer. Küt bir post, yapışmış gözler, kabuk bağlamış burun ve ayaklar hastalık belirtileridir ve durumu daha kötüye getiren unsurlardır. kendi kendisini son derece mutsuz hissetmektedir. Kedi, içgüdüsünden dolayı kendisini av için uygun hissetmemektedir ve bu da doğada olsaydı açlıktan ölmesine neden olurdu. Bu nedenle bakımın yanı sıra şefkate ve sevgiye ihtiyaç duymaktadır. Ancak böylelikle içgüdünden oluşan korkuyu yenebilir. Bu durumda insan kısa bir süre için vücut bakımını üstlenmeye çalışmalı. İlk kural: Mümkün olabildiği kadar yumuşak davranmak, ani hareketlerde bulunmamak, kesin kokulu maddeler kullanmamak.

Kedi Bakımı

İkinci kural: Aşırı vücut bakımından kaçınmak, gerektiğinde veterinere danışmak. Kabuk bağlamış burunları ve çapaklı gözleri, pamukla değil de ılık papatya çayına batırılmış bir bez parçasıyla temilemek gerekmektedir. Hayvanın tüylerine katran, yağlıboya gibi maddeler bulaşmışsa, bunları temizlemeye çalışmak yerine o kısımlardaki kılları kırkmak daha uygundur. Eter içeren yağlar, ispirto, neft gibi deriye zarar veren maddeler kullanılmamalıdır, çünkü onlar kediye acı verir. Bunun yerine tereyağı, margarin gibi yağlarla oğuşturarak çıkarmaya çalışmak da düşünülebilir. Kirlenmiş arka kısımlar yumuşak bir şekilde kosusuz sabunla yıkanabilir.

Kedinizi, tepeden tırnağa çamura bulandığı zamanlar dışında tümüyle yıkamaktan kaçının. Kulaklarını özel bir temizleme maddesiyle temizleyin. Kedinin tüyleri kirlendiği zaman talk pudrası ya da tebeşir tozu sürüp fırçalamak postun temizlenmesi için yeterlidir. Böylece tüyler parlaklık da kazanır. Bu vücut bakımı iyi yapıldığı takdirde, kedi nezlesi olan bir kedide rahatlama duygusu oluşur. Eğer kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız, bunun en kolay ve rahat şekli, ılık su dolu bir torbaya daldırmaktır. Bundan sonra hayvanın postu bir bez parçası yardımıyla temizlenir, üzerinde sabun kalmayacak şekilde bol su ile durulanır. Daha sonra da bir havluyla kurulanır. Bu arada unutmamanız gereken, yıkanan kediyi kuruladıktan sonra iyice kuruyuncaya kadar sıcak bir yerde tutmanızdır.

Öyle kedi sahipleri var ki aşırı bakım tutkusu yüzünden kedilerine adeta eziyet etmektedirler. Kulakları pamuklu çubuklarla temizler, gözleri tamamiyle yıkarlar. Bu aşırı bakım, istenmedik bir şekilde hayvana eziyet vermektedir. Kedilerin dişlerinin üzerinde biriken kalıntıları temizleyebilmeleri için sert bir cismi kemirmeleri gerekir. Bu iş için bir tahta parçası ya da bir kemik yeterlidir. Eğer kediniz bunu bulup dişlerindeki kalıntıları temizleyemiyorsa, ne zaman elinizi uzatsanız dişlemeye çalışır. Bu arada yaşlı kedilerde sıkça rastlandığı gibi, dişlerin üzerinde taş birikintilerine rastlanılırsa bunları bir veterinere aldırmak çok iyi olur.

Tüy değiştirilmesi sırasında kıllara rastlamazsınız denilmişti. Tüy dökülmesi bazen normalde de olabilir. Dışarıdan alınan hayvanlarda sıcaklık artışından kaynaklanan tüy dökülmesi görülebilir. Bunların dışında görülen tüy dökülmeleri lokal ya da genel olabilir. Genel tüy dökülmeleri, hormonal, beslenme, vitaminsizlik, sinirsel ya da aşırı yıkama gibi nedenlerle ya da parazit, enfeksiyon ve karaciğer yetersizliğinde görülebilir. Lokal tüy dökülmeleri de cilt hastalıklarıyla ilgili olabilir.

Bunun nedenini, kedinizi göstereceğiniz veteriner belirler ve size yardımcı olabilir. Vitamin takviyesi yapılabilir, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlığı arttırılabilir. Tüy dökülmesinden bahsetmişken şunu da hatırlatalım. Halk artasında kedi tüylerinin kiste neden olduğu söylenir. Sözü edilen ve korkulan kist aslında bir tür parazitten kaynaklanır. Bu parazit Cyst hydatid adı verilen kistin oluşumuna neden olur. Bu parazit de otoburların etlerinde ve içorganlarında bulunur. Pişirilmeden verilen etler ve sakatatlar la ev hayvanlarına bulaşabilir. Bunun dışında çok küçük çocuklarda tüylerin solunması yoluyla parazite bağlı olmayan yabancı cisim kisti oluşabilir.