Kedilerde Kanser

Kedilerde Kanser Alfa Kedi Irkları Koruma

Kedilerde Kanser Alfa Kedi Irkları Koruma

Kedilerde kanser farklı nedenlere bağlı ve farklı etkileri olan, ama benzer ve tehlikeli etkilere sahip, birbirleriyle bağlantısız birtakım hastalıklara verilen ortak isimdir. Kanser hücreleri vücudun koruyucu DNA denetleme enzimleri tarafından fark edilemezler; ayrıca bağışıklık sisteminin doğal öldürücü hücrelerini de aldatarak onlara saldırıp yok etmelerini önlerler. Vücudun doğal savunma sistemini atlattıktan sonra, kanser hücreleri kanserli hücrelerin soyundan gelen sayısız nesil üreterek sonsuz bir yaşama başlarlar.

İsimler Önemlidir

Kedilerde Kanser ler, kaynaklandığı yere göre adlandırılan tehlikeli, kötü huylu tümörlerdir. Karsinomalar kedinin deri ve organlarının iç ve dış hatlarında çıkarken, sarkomlar derinin altında olan, kaslar, kan damarları ve kemikler gibi dokuların içinde meydana gelir. Limfomlar limfoid dokularda gelişir. İyi huylu tümörler genellikle zararsızdır; bu nerede yerleştiğine ve hormon salgılayıp salgılamadığına bağlıdır.

Kanserin Kökeninde Genler Var

Kedilerde Kanser Alfa Kedi Irkları Koruma

Kedilerde Kanser Alfa Kedi Irkları Koruma

Bazı kedilerde kanserleri üreten özel genler vardır. Diğerlerinde, genetik bağlantı daha karmaşıktır. Kediler hem kanser üreten, hem de kanseri baskılayan gen taşıyabilirler. Bu daha da karmaşıktır; bazı kediler ayrıca kanseri baskılayan geni, baskılayan gene de sahiptir! Hangi genin miras kaldığına bakılmaksınız, bunlar ultraviyole ışığı, radyasyon, çeşitli kimyasallar ve FeLV gibi viral enfeksiyonlar dahil, çevresel unsurlar dolayısıyla harekete geçer veya hareketleri engellenir. Bazı kedilerde, bir enjeksiyonun ufak travması enjeksiyon bölgesinde sarkom gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle kedilerde kanser çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Kanserin Teşhisi

Kanserin doğru teşhisi için şüpheli dokudan alınan bir örnek gerekir. Ufak tümörler tamamen alınmalıdır. Daha büyükler için ise, veterineriniz şüpheli dokudan ya ufak bir parça (biyopsi) alır ya da bir iğne ve şırınga kullanarak örnek hücreler çekerek (ince iğne aspirasyonu) bir patoloğa gönderir.

Kanser Yaşamın İlerleyen Yıllarında Gelişir

Kanser yedi yaşın üstündeki kediler için potansiyel bir sorundur, ama bazı enjeksiyon bölgeli sarkomları gibi türler genç kedilerde de olabilir. Ne kadar erken teşhis edilirse sonuçlar o kadar umut vaat edicidir. Bu yüzden, yıllık koruyucu veteriner muayeneleri büyük önem taşır.

Kanser Tedavileri

  • AmeliyatAmeliyat genellikle en etkin kanser tedavisidir.
  • Radyasyon terapisiBu, kitlenin tamamen çıkarılması mümkün olmadığında ya da ameliyat edilemez olduğu durumlarda, lokal, radyasyona duyarlı tümörlere uygulanır.
  • KemoterapiKemoterapi, özellikle vücuda yayıldıklarında, hızlı çoğalan hücreleri öldürür.
  • Yeni tedavilerYeni kemoterapiler arasında seçici olarak kanserlere kan akımını durduran ilaçlar vardır. İmmünoterapi bağışıklık sistemini tümöre saldırmak üzere uyarır. Gen terapisinde, bir gen virüs parçacıklarını sırtında kanser hücrelerine taşır.
  • Diğer tedavilerİki yaygın tedavisi olduğunu unutmayın: ağrı kontrolü ve ötenazi. Çoğu veteriner kedilerin terapinin acısını çekmemesi gerektiğini düşünüyor. Bazen en iyi tedavi sadece daha kısa bir yaşam beklentisi olabilir. Bu duygu yüklü konu etik ikilemlerle doludur. Siz ve veterineriniz kediniz için en iyi olanı seçeceksiniz; bu sizin için en iyi olan olmayabilir.

Kanserden Korunma

Kedinizin kanser riskini azaltmak için:

  • Ailesini akıllıca seçin;
  • Risk varsa FeLV’ye karşı koruyun;
  • FeLV ve kuduza karşı fazla aşılama yaptırmayın;
  • Dişi kedileri erken yaşta kısırlaştırın;
  • Bilinen kanserojenlere karşı koruyun;
  • Kedinizi şişmanlatmayın;
  • Beyaz kedilerin doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalmamalarını sağlayın;
  • Kedinizi rutin olarak yumru ve şişliklere karşı fiziksel muayene edin;
  • Rutin yıllık veteriner muayenesi yaptırın.