Kedinin Doğal Gelişimi

Bütün kedilerin hayat şartlarına ve zorluklarına karşı koyabilmek için çok şey öğrenmeleri  gerekiyor. Çok gelişmiş beyinleri ve olağanüstü kesken duyuları, onlara bu konuda yardımcı oluyor. Fakat dünyaya geldiklerinde henüz hiçbir şeye hazır değildir. Duyuları ve yetenekleri belli bir sıralamaya göre oluşuyor ve gelişiyor.

Kedinin Doğal Gelişimi

24 günlük bir embriyon bile ana rahminde dokunabiliyor ve böylece etrafını keşfedebiliyor. Gebe kalınan 54. günden sonra, doğumdan hemen önce, yukarısı ve aşağısının neresi olduğunu anlayabiliyor. Bu duruş, refleksin başlangıçlarıdır, bu refleks kedinin daha sonra daima ayaklarının üstüne düşmesine neden olacaktır.

Kedilerin Gebelik Süreci

Gebelik süresi normal olarak 63 gün sürmektedir. Doğum gecikirse kedinizi dikkatlice inceleyin. Eğer akıntı ve özellikle de kötü kokulu bir akıntı varsa hayvan derhal veterinere götürülmeli. Ana adayı belirgin hastalık işaretleri gösteriyorsa yine veterinerin yardımı gerekmektedir. Bazen acil olarak yapılan sezaryen ameliyatı dişi kediyi ve birkaç yavrusunu kurtarabilir. Yavru kediler doğumdan sonra tamamiyle annelerine bağımlıdırlar. Bilindiği gibi gözleri kapalı olarak doğarlar ve böylece hiçbir şey göremez ve yok denecek kadar az duyarlar. Dokunma duyuları ise çok gelişmiştir, sıcağı ve soğuğu, aşağı ve yukarıyı ayırabilir ve koku zihinleriyle hareket ederler. Bilinen kokuyla annelerini ve süt veren meme ucunu bulabilirler. Ayrıca annelerinin sıcak derisine sığınırlar. Yaşamları ilk başta sadece emmek ve dinlenmekten ibarettir. Annelerinden ayrıldıklarında hemen ağlayarak ve sızlanarak ona doğru giderler.

Kedilerin Gebelik Süreci

5. Günlerinde hayvanların seslere de tepki verdiklerini görebiliriz. 2. haftadan itibaren sesin geldiği kaynağı tespit eder ve hemen oraya doğru giderler. 4 haftalık kedide işitme duyusu iyi gelişmiştir. Bu ilerde avda çok önemli bir rol oynayacaktır. Doğru yerde emmeleri için koku alma duyuları çok önemlidir. Henüz üçüncü haftadan sonra, yetişmiş bir kedi gibi koku alabilirler. Tabii ki tecrübe edinmeleri kaçınılmazdır.

Kedinin koku algısı uzun süredir küçümseniyordu, hatta köpeğin koku algısının gölgesinde tutuluyordu. Fakat kediler çok iyi koku alabilirler, evin yolunu bulabilmesi de bundan kaynaklanmaktadır. Doğumda kapalı olan gözleri ise normalde 7 ile 10 gün sonra açılmaktadır. Bu sürenin daha da uzaması normaldir. Gözlerin açılması 2 günden 16 güne kadar değişen sürelere rastlar. Yeni açılmış gözleriyle hemen iyi göremezler.

Yavru Kedilerin Gözleri

Yavaş yavaş çevreleriyle hemen iyi göremezler. Yavaş yavaş çevrelerini tanırlar. 15 ile 25 gün arasında yavru görme yeteneğini hareket etmek için kullanır. Annesini tanır, kardeşlerinin peşinden gider v.b. 25. günden itibaren ayaklarını görme hizasına sokar ve engelleri dolaşır. Bu nispi yavaş gelişme kedilerin ilk başta çok bulanık görmeleriyle ilgilidir.

Yavru Kedilerin Gözleri

5 haftalık iken gözün içindeki sıvı berraklaşır, ondan önceki dönemlerde sanki bir tül örtünün arkasından bakıyor gibi olurlar. 2. ve 3. haftalar arasında görme dereceleri 16 kat artar. Daha sonra bile 4 aylık olana kadar gelişir. O zaman görme yetenekleri tam olarak gelişmiş olur, devamlı oyunlar oynayan beceriksiz kedi yavrusu çok iyi bir avcıya dönüşür.

Yeni doğmuş kediler kendi vücut ısılarını ayarlayamazlar. Annelerine ya da kardeşlerine sokulmazlarsa çok çabuk üşürler. Doğdukları andan itibaren sıcak yerleri aramaya başlarlar. Sıcakkanlı hayvanlar düzeyinde vücut ısılarını sabit tutma yetenekleri yedi haftalıkken ortaya çıkar. Bu tabii ki derilerinin gelişmesiyle aynı düzeyde oluşur. Kedilerde hayran kaldığımız kıvraklık ve beceriklilik ilk başta çok yavaş gelişir. Yeni doğmuş olanlar hemen hemen iki hafta hiç hareket edemezler. olsa olsa çok yavaş hareketlerle yerde sürünürler. Anneleri onları emzirirken yuvalarından uzaklaştırdıysa geriye dönebilirler. Olay çok basittir, alıştıkları dinlenme yerlerine ulaşana dek yuvanın etrafında daireler çizerek hareket ederler. 4 haftalıkken ilk ufak gezilere, 5 haftalıkken koşulara başlarlar.

Yavru Kediler İlk Zamanlarda Tüm Cazibelerini ve Sevgilerini Sergilerler

Ondan sonra günden güne çok şey öğrenirler. Yetişkin bir kedinin yapabileceği her şeyi 10-11 haftalıkken yapabilirler, fakat bunları uygulama kabiliyetleri henüz yeterli değildir. Bu yaşta kedi bütün cazibesini ve sevgisini sergiler. Bu yaş düzeyinde bütün kalplerin arzu ettiği bir başka yaratık yoktur.

Yavru Kediler İlk Zamanlarda Tüm Cazibelerini ve Sevgilerini Sergilerler

Sadece anne kendi bunlardan etkilenmez. Aile bağları zayıflar Anne kedi yavrularına ne kadar şefkatle davranırsa davransın bunların bur sonu olduğu görülür. Bu da bize kedilerin ne kadar acımasız olabileceklerini göstermektedir. Kedilerin sosyal davranışları çok yavaş oluşur. İlk üç haftada yavrular tamamen annelerine ve onun sütüne bağımlıdır. Emzirme zamanına anneleri karar verir, ne zaman yuvaya gelirse o zaman emzirir yavrularını. Bu durum doğumdan sonraki 4 haftadan sonra değişir, çünkü artık katı yiyecekler almaktadırlar. Annelerini süt emzirmesi için zorlarlar, çünkü bir yudum sütün tadı onlara daha lezzetli gelmektedir.

Ara sıra bir yavruyu aylar sonra annesinde süt olmadığı halde, emmeye çalışırken görürüz. İlk başlarda yavrular dışkılarını ve idrarlarını kontrol edemezler. Anneleri onları karınlarından ve arkalarından yalar; idrar birikimini sağlamak amacıyla. Elde büyütülen yavrularda ise bu olay sıcak ve nemli bir bezle masaj yapılmak suretiyle sağlanır, aksi halde mesane iltihabı ile bağırsak tıkanmaları ortaya çıkabilir. Bir kedi bir av alanına serbestçe girebiliyorsa o zaman yavrularına avın peşinden gitmelerini özenle öğretir.

Yavru Kedilerin Tatlılığı

Doğumdan sonra anne kedi belinden bir ısırmayla hareketsiz kalan fareler getirir. Beceriksiz yavrular onun üzerinde av refleks ve hareketlerini denerler. Daha sonra canlı hayvanları yakalayıp öldürmeleri gerekir. Bu davranış doğaldır, ama bir hayvansever olarak bu tür bir olayı görmek istemeyiz.

Avcı Yavrular

Ufak bir endişeyle, sevimli ve minik yaratıklardan nasıl becerikli avcılar yetiştiğini görüyoruz. Yavru kedinin doğada av ile kendi kendini besleyebilmesi için anne kedinin eğitimine gereksinimi var mıdır? Hayır yoktur, fakat belli ki yavrular annelerinden ve kardeşlerinden bazı şeyler öğreniyor. Onlara avlanan hayvanları ve düşmanları gösteriyor. Büyük fareleri yakalayıp öldürmesini öğrendiyseler, belli bir süre onları tercih edeceklerdir. Daha sonra edindikleri deneyler bu ilk av başarılarını gölgede bırakacaktır.

Avcı Yavru Kediler

Başka bir deyişle: Hemen hemen ner sağlıklı kediden yetişkin çağında çok becerikli birer avcı meydana geliyor. Anne ve kardeşler örnek alındığında bu öğrenme süresi kısalıyor ve bunlar ilk av şemasını oluşturuyor. Kediler çok zeki hayvanlar oldukları için, öğrendikleriyle değişen koşullara uyum sağlayabiliyorlar. Böylelikle gemilerden güney deniz adalarına bırakılan kediler sürüngen avlamaya, fare avcıları tavşan avlamaya ve kediler için alışılagelmişin ötesinde kuş avlamaya başladılar. Anneleri av yapmayı bilmeyen saf ev kedileri, öldürmeyi ve yakalamayı hiç öğrenemediler.

Fakat evcil kedilerin oyunlarında bu davranışların tipik örneklerini izleyebiliriz. Bu tip hayvanlar, dışarıya bırakıldığı takdirde çoğu zaman eksik av hareketleri gösterirler. Avı büyük bir zevkle izler, çoğu zaman da yakalarlar ama çok nadir öldürür, ya da yerler. Ama kedilerde her zaman olduğu gibi bu kuralın da dışına çıkılabiliyor, çünkü av kedinin kanındadır.