Misyonumuz

Alfa Misyon Donanımı

Alfa Kedi Irkları Derneği Misyonu

Türkiye’de son yıllarda kedi ırk derneklerinin sayısı artmaya başlamıştır. Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği’nin hizmet verdiği alan, şu an aktif olarak faaliyet gösteren kedi ırk derneklerinden çok farklıdır. Bu nedenle hiçbir Kedi Irk Derneğine rakip olmadığımız gibi bir çoğuna da fayda sağlayacak teknolojik altyapının mimarı olmaktayız.

Uzak ve yakın geçmişi incelediğimizde ilk kurulan değil, başarılı hedeflere ulaşmak için yeterli miktarda araştırma ve geliştirme yapan kuruluşların başarılı olduğunu görüyoruz.

Türkiye’deki safkan kedi ırkına fayda sağlayacak teknolojik altyapılarınız nelerdir ?

Facebook gibi Sosyal Medya araçlarının daha aktif kullanılmasıyla birlikte kırma kedilerin Safkan Irkmış gibi sahiplendirilmesi Safkan Kedi Irklarına verilen en büyük zararlardan bir tanesidir. Kırma Kedi Irk üretimini durdurmak ve Safkan Irk Sahiplenmek isteyen bilgisiz ailelerin sorgulama yapabileceği Veri Tabanları oluşturduk.

Örneğin X isimli Derneğin imkanlarıyla Exotic Shorthair cinsi bir kedi alacaksınız. Veri tabanımıza yavrunun Şecere Belge Numarasını girerek kedinin hangi derneğe kayıtlı olduğunu, hangi üretici tarafından yetiştirildiğini online olarak öğrenebileceksiniz. Böylece aldığınız Kedinin Şecere Belgesinin doğruluğuna ve kedinizin üretilme standartlarına hakim olacaksınız.

Safkan ırkları korumanız sokaklardaki sahipsiz hayvanları yok saymak değil midir?

Aksine uzun vadede sokaklardaki sahipsiz kedilere fayda sağlayacaktır. Sokak Kedisi diye tabir edilen kediler de birer Irka mensuplar. Kedilerde köpeklerde olduğu gibi Sokak Köpeği diye bir kavram yoktur. Sokak Kedisi olarak adlandırılan Bombay de safkan bir ırktır. Evinde hareketli avcı ve sürekli oyun oynamaya hazır bir kedi isteyen herkes Bombay kediyi tercih edebilir.

Sokak Kedisi kavramının oluşmasının temelinde, bizim önüne geçmek istediğimiz; kırma kedi üretiminin artması yatmaktadır. Örneğin; evinde hareketsiz, sakin ve uysal bir İran kedisi beslemek isteyen bir aile daha uygun fiyatlı olduğu için kırma bir Chinchilla sahiplenir. Ancak kedinin gen haritasında fiziksel olarak Chinchilla varken kişiliğinde Bombay Kedi Irkının özellikleri olması nedeniyle evde çok hareketli ve avcı bir kedi ile karşı karşıya kalınır. Bir süre sonra kediyi sahiplenen ailenin eşyaları zarar görmeye başladığında bu kedinin sokağa atılması anlamına gelir. Bu nedenle Bombay de olsa Exotic Shorthair da olsa safkan olmalı ve aileler evde kendileri ile 15 yıl geçirecek kedilerinin özelliklerini seçebilmelilerdir.

Bu şekilde sokağa bırakılan hayvanların oranında ciddi bir azalma olacağını görmek tartışmasız bir gerçektir. Bir aile her kedi ırkını sevmek zorunda değildir. Sadece bir kedi ırkını sevmesi onun hayvan sever olmadığı anlamına gelmemektedir.

Kedileri ırk özelliklerine göre tercih etmek ayrımcılık değil mi ?
İnsanların evleri kendilerine özeldir. Dolayısıyla orada başka bir canlının yaşaması durumunda onun kişilik özelliklerine kendisinin karar vermesi kadar doğal hiçbir şey olamaz. Bu nedenle sakin sessiz ve uysal bir kedi isteyenler İran Kedisi, hareketli avcı ve oyuncu kedi sevenler ise Bombay tercih etmelidir. Bu ayrımcılık değil insanların kişiliklerine göre kedi almak istemelerinin bir sonucudur.

Ne iş yaparız?

Safkan kedi ırklarının soy ağaçlarını kayıt ve takip ederiz. Bu doğrultuda ırklarının orijinalliğini kaybetmesi sağlayacak yanlış eşleşmelerin önüne geçeriz. Kedi sahiplenmek isteyen insanların kendi karakterlerine en uygun ırkı sahiplenmelerini sağlarız. Kedi ırk bilimi uzmanlarının kontrolünde kedilere ırklarına göre safkanlık belgesi, atalarına göre şecereli safkanlık belgesi düzenleriz. Bu belgelendirmeleri CFA, TICA ve WCF kontrolünde gerçekleştiririz. Diğer kedi ırk derneklerininde içinde bulunduğu geniş çaplı kedi show ve yarışmaları organize ederiz. Kedilerin yarışma ve show düzeyince yüksek standartlarda bakımlarının yapılmasını sağlamak için eğitimler veririz.

Kime hitap ederiz?

Kedilerini en yüksek bakım standartlarına çıkarmak isteyenlere,

Kedilerin üreme içgüdüsünü engellemeden ırkına katkı sağlamak isteyenlere,

Kedisinin uluslar arası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmesini isteyenlere.