Kedilerde Yaşam Kurtaran İlkyardım

Kedilerde Yaşam Kurtaran İlkyardım Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey İlk Yardım Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiBir kedi kazadan sonra iyi görünebilir ama birkaç saat sonra klinik şoktan ölebilir. Şoku kontrol etmek kırık kemikler gibi diğer yaralanmalardan kedinin yaşam tarzını kurtarmak hepsinden daha önemlidir. İlkyardım Kedinizin diş etlerinin rengi şok konusunda önemli bir ipucu verir. Normal diş etleri sağlıklı bir pembedir; şok sırasında donuk bir pembe, hatta beyaz renk alır. Sağlıklı kedilerde, parmağınızı çektiğinizle normale döner. Şokun daha ileri aşamasında diş etlerinin kılcal damarlarının dolması gittikçe daha uzun zaman alır.

İlk Şok Belirtileri

İlk şok belirtileri şunlardır:

• Bazen nefes nefese kalmaya dönüşen normalden hızlı soluk alma;
  • Normalden hızlı atan kalp;
  • Soluk diş etleri;
  • Endişe veya huzursuzluk;
  • Uyuşukluk ve halsizlik;
  • Normal veya normal altı rektal ateş;
  • Diş etlerinde kılcal damarlara kanın dönüşünün yavaş olması.

İleri Şok Belirtileri

İleri şok berlitileri şunlardır:

• Sığ, düzensiz soluk;
  • Düzensiz kalp atışı;
  • Çok solgun ya da morarmış diş etleri ve büyümüş göz bebekleri;
  • Aşırı zayıflık ya da bilinçsizlik hali;
  • Çok düşük vücut ateşi, özellikle de patilerde, 36,7 derecenin altı;
  • Diş etlerinde kanın kılcal damarlara çok yavaş geri dönmesi (dört saniyeden fazla).

Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR)

Kedilerde Yaşam Kurtaran İlkyardım Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey CPR Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiBeyin hücrelerinin oksijene çok gereksinimi vardır, kalbin pompaladığı kanın yüzde yirmisi bu nispeten küçük organa gider. Beyin hücreler, birkaç dakika için bile olsa oksijenden yoksun kalırsa zarar görür ya da ölürler. Acil durumlarda, kalp masajı duran bir kalbi tekrar çalıştırırken yapay solunum da kedinizin akciğerlerine kendiliğinden solunum başlayana kadar oksijen gitmesini sağlar. Kalp masajıyla yapay solunumun kombinasyonuna kardiyopulmoner resüsitasyon ya da CPR adı verilir.

Kanama Olduğunda

Kedilerde Yaşam Kurtaran İlkyardım Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Kanama Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiHem yoğun kanama, hem de hafif ve yavaş sürekli kanama olması klinik şoka yol açar. Dış kanama baskı uygulanarak durdurulabilir. Fışkıran kan bir atardamarın zarar gördüğü anlamına gelir. Bunu durdurmak daha zordur çünkü atardamarlardaki (kanı kalpten taşıyan damarlar) kan basıncı toplardamarlardakinden daha yüksektir. Şok belirtilerine bakın, bunlar arasında: Soluk ya da beyaz diş etleri: hızlı soluk alma; zayıf, hızlı nabız; soğuk ön ve arka bacaklar ve genel halsizlik bulunur.