Kedilerde Bedensel Bakım

Kediler kendilerini çok iyi temizler ve bakarlar, uyanık oldukları zamanın yaklaşık yüzde on beşini bakımlarına ayırırlar. Yine de, kedinizin bedensel bakımında sizin yardımınıza gereksinimi vardır. Rutin fırçalama deriyi ve kürkü mükemmel durumda korur ve aynı zamanda sıra dışı bir durum olduğunda hemen fark etmenizi sağlar. Her yaştaki kediler tırnaklarına, dişlerine, kulaklarına ve gözlerine bakmanızdan yarar görür.

Kedilerin Yaşamlarını Sürdürmeleri için Temizlik Çok Önemlidir

Kedilerde Bedensel Bakım Hakkında Her Şey Banyo Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiVahşi yaşamda, küçük memelileri yakalamak, öldürmek ve yemek pis bir iştir. Kedinin kürkü çamur, döküntüler ve yemeklerin kalıntılarıyla kirlenir. İhmal edilmesi kedi yiyen yırtıcıların dikkatini çeken kokulara yol açar. Etkili temizlik ve bakım yiyecek, çamur, döküntü ve en önemlisi kedinin kürkünden gelen kokuyu alır. Dahası da var. Kediler, vücut ısısının hayati önem taşıdığı sıcak bir iklimde evrim geçirmişlerdir. Yalanma kürkü ölü kıllar ve kıtıklardan temizler. İyi bakıldığında kürk tarafından içeride tutulan bir hava yalıtım tabakası vardır; bu kediyi fazla ısınmaktan korur. Son olarak, sıcak günlerde, yalanmaktan kalan, buharlaşan tükürüğünün serinletici etkisi vardır.

Kedinin Kürkünü Fırçalama

Yumuşak, kısa kürk bakımı en kolay olanıdır. Bir kauçuk, fırça ya da elbise fırçası, hatta köpek eldiveni veya süet kullanarak haftada bir bakım yapın. Orta uzunlukta kürk bir elbise fırçası veya kısa tüylü fırçayla daha sık fırçalanmak ister, en iyisi her gün kısa sürelerle fırçalayarak kedinizi bu tür bir bakıma alıştırmaktır. Ayrıca geniş dişli bir tarağa da, daha uzun tüyleri taramak için gereksiniminiz olacak. Uzun tüylü bir kedinin, ölü tüylerinin temizlenmesi, kıtıkların oluşmasını önlemek ve tüy yumaklarını azaltmak için her gün taranması fırçalanması gerekmektedir.

Kedi Bedeninin Diğer Bölgeleri

Rutin bedensel bakım kedinizi iyi fiziksel koşullarda tutar ve sizi kaçınılabilir veteriner masraflarından kurtarır. Düzenli olarak bu bölgeleri inceleyerek, ciddileşmeden sorunları fark edebilirsiniz. Ayrıca veterinerinizin işi de kolaylaşacaktır. Sahiplerinin rutin olarak bakım yapmasına alışmış kedilerin muayene ve tedavileri de çok daha kolay olur.

Tüy Keçeleşmeleri

Kedilerde Bedensel Bakım Hakkında Her Şey Tarama Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiTüm orta yada uzun tüylü kedilerin tüyleri keçeleşebilir, özellikle de kulaklarının, dizlerinin arkasında, karınlarında ve arka bacaklarında. Fark ettiğinizde kıtıkları açın. Kediniz tüyleri açmak için çekiştirdiğinizde huzursuz oluyorsa, o tüyleri kesin ama çok dikkatli olun. Tüy kıtıklarını keserken deriyi de kesmek çok kolaydır.

Anal Keseleri Kontrol Etmek

Kedinizin anüsünün her iki yanında derinin altında saat 3 ve 9 pozisyonlarında bir koku kesesi vardır. Yaşlı kedilerde, anal keselerin içindeki normal neredeyse sulu olan madde yoğunlaşıp katransı bir hal alabilir. Tıkanma rahatsızlığa, karın ve iç bacakların yanı sıra anal bölgenin fazla temizlenmesine neden olur. Fazla yalanıyorsa kedinizin kesesini kontrol edin. Korunmak için saldırabilir, eldiven kullanıp bu bölgeyi saat 4 pozisyonundan 8 pozisyonuna kadar hafifçe sıkarak kontrole başlar, saat 3 ve 9 bölgelerinde sona erdirirsiniz.

Kötü Ağız Kokusunu Önlemek

Kedilerde Bedensel Bakım Hakkında Her Şey Diş Fırçalama Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiKötü ağız kokusu, genellikle, kedilerin en sıklıkla veterinere getirilme nedeni olan diş ve dişeti sorunu anlamına gelir. Kedinizi yavruluğundan itibaren günlük yaşamının bir parçası olarak dişinin fırçalanmasına alıştırın. Bir çocuk diş fırçası kullanarak sadece birkaç saniye aşağı yukarı fırçalayın. Fırçaya pate gibi lezzetli bir şey sürün. Bu egzersizi her seferinde zamanı ve dişlerde uyguladığınız alanı biraz daha arttırarak sürdürün. Yaklaşık iki haftalık eğitimden sonra, aşağıdan yukarı ve tepeden aşağıya tüm dişleri fırçalıyor olursunuz.

Kulak Muayenesi

Kedilerde Bedensel Bakım Hakkında Her Şey Kulak Bakımı Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiKedinizin kulaklarında akıntı ve kumlu gibi görünen kulak kiri var mı diye rutin olarak kontrol edin. Kuru akıntı genellikle, sıkça rastlanan kulak akarları olduğuna işarettir. Veterinerinizde bulunabilecek bir kulak akarı ilacını en az üç hafta kullanın.

Göz Kontrolü

Basık suratlı kedilerin genellikle gözyaşı akıntısı olur. Bir gün sonra bu kuruyup çapak haline gelebilir ve kedinin gözünün dibindeki derinin tüylerine yapışabilir. Onu vücut sıcaklığında suyla ıslatılmış bir pamukla yumuşatın.

Kedinin Temizlik ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Kedilere temizlik ve bakım yapmak ilişkiyi kurmaya ya da bitirmeye neden olur.
  2. Kedileri temizlemeye küçükken başlayın
  3. Kedileri temizlik ve bakımla hâlâ annesiyle birlikteyken tanıştırın.
  4. Temizlik seanslarınızı kısa tutun.
  5. Kediniz kısa seanslara alıştıktan sonra daha uzun seanslara başlayabilirsiniz.
  6. Kedinizin temizlenme süre sınırlarını öğrenin.
  7. Kedinizin beden diline dikkat edin. Kuyruk sallamak kedinizin sıkıldığı anlamına gelir.
  8. İyi davranışlara ödül verin. Çoğu durumda bunu hak ederler.