Kedi Federasyon Cattery Uygulama Farkları Nelerdir?

Her koruma görevi yapan kuruluşun kendi standartlarına göre uygulamaları vardır. Farklı kedi federasyonlarında / derneklerinde farklı uygulamalar mevcuttur. Bu uygulama ve standartlar kedi kuruluşunun amaçlarına göre şekillenmektedir. Örnek vermek gerekirse: sadece prestij, gelir ve tanınmışlık kazanmak isteyen kuruluş başka sadece kedi ırklarının sağlıklı ve genetik problemleri olmadan büyümesi için çalışan kuruluşlar başka uygulamalar yapacaktır.

Kedi Federasyon / Dernek Cattery Uygulama Farkları

WCF’den başlayalım. World Cat Federation yani Dünya Kedi Federasyon’u cattery/kedi yetiştiricisi isimlerini Almanya merkezine gönderilse de kedilerin kayıtları ve şecere belgeleri derneklerden basılmakta ve bunların takibini sağlayabileceğimiz online bir takip sistemi bulunmamaktadır. Cattery/ kedi evi sahipleri batın (doğum) kaydını, şecere belgesi talebini ve unvan belgelerini derneklere kendi verdikleri bilgilere göre yine derneklerden talep etmektedir. Bu bilgilerin toplandığı sorgulanabilir merkezi bir veritabanı bulunmamaktadır.

CFA ve TICA ile devam edelim. ‘The Cat Fanciers’ Association, Inc.‘ (Kedi Sevenler Derneği A.Ş) ve ‘The International Cat Association, Inc.‘ (Uluslararası Kedi Derneği A.Ş) ise tüm yetiştirici başvurularını derneklerin insiyatifine bırakmadan, bizzat kendi kontrol ve denetim sistemini uyguladıktan sonra kayıt altına almaktadır. Kayıt altına alınan bu bilgiler online bir database sistemine aktarılarak halka açık bir şekilde orijinalliğinin sorgulanmasına izin vermektedir.

Cattery isim alma işlemleri ise yine online sistem üzerinden yapılmaktadır. Bunun dışında çok önemli bir ayrıntı ise batın (doğum) kaydı genetik test algoritması kontrolünde, kedi yetiştiricisi tarafından şahsen yapmaktadır. Yani anne babasının renk genetik kodları sisteme daha önceden tanımlaşmış olması nedeniyle onların genetik tablosundan doğması mümkün olmayan renk ve desen kodlarının sisteme girilmesi engellenmektedir. Böylece sadece yetiştiricinin kendi çıkarlarına göre verdiği bilgiler yerine, tamamen bilimsel olarak kodlanmış taşıyıcı ve taşıcı olmayan genler üzerine kodlanmış bir algoritma kullanılmaktadır.

Şecere belgesi talebi de bu algoritmanın uzantısı olan sistemden kedi yetiştirici bizzat kendisi oluşturmakta ve evraklar Amerika’daki merkezden dünyanın her yerindeki kedi evinlerine kadar gönderilmektedir. CFA (The Cat Fanciers’ Associaton) ve TICA (The International Cat Associaton)’da bir şecere belgesinin geçerli olup olmadığı sorgulanabilirken WCF‘de bunun sorgulanması yapılamamaktadır. Her kedi federasyon / derneğinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olup WCF derneklere çok fazla alan bırakan ve avantaj sağlayan bir federasyon olarak kabul edilmektedir. CFA ve TICA ise yetiştiriciye daha fazla kolaylık sağlayan, kedini showundan ziyade, kedi genetiğine önem vermektedir. Bu nedenlerle WCF‘ye göre çok daha katı kurallara sahip oldukları görülmektedir.

Felinoloji Derneği
Feyza Nur ÇELİK